People Sustainability in het huidige bedrijfsleven

In de afgelopen jaren is duurzaamheid een steeds grotere rol gaan spelen in het bedrijfsleven. Terwijl de focus vaak ligt op milieuvraagstukken zoals klimaatverandering en afvalbeheer, wint een andere dimensie aan belang: people sustainability. Dit concept gaat over het creëren van een werkomgeving die niet alleen financieel duurzaam is, maar ook sociaal en emotioneel gezond voor de mensen die er werken. In deze blog duiken we dieper in wat people sustainability inhoudt en geven we enkele concrete voorbeelden van hoe Move To Happiness-klanten het omzetten in de praktijk.

 

Wat is People Sustainability?

People sustainability, of sociale duurzaamheid, draait om het welzijn en de tevredenheid van medewerkers. Het omvat verschillende belangrijke aspecten:

  • Gezondheid en welzijn: Creëren van een gezonde werkomgeving door middel van gezondheidsprogramma's, stressmanagement en een veilige werkplek.
  • Werk-privébalans: Ondersteuning bieden om werk en privé in balans te houden.
  • Inclusie en diversiteit: Bevorderen van een cultuur waarin iedereen zich gewaardeerd voelt en gelijke kansen krijgt, ongeacht achtergrond, geslacht, leeftijd of andere kenmerken.
  • Ontwikkeling en groei: Investeren in zowel persoonlijke- als professionele ontwikkeling van medewerkers.
  • Eerlijk loon en arbeidsvoorwaarden: bieden van rechtvaardige verloning en goede arbeidsvoorwaarden die bijdragen aan de levenskwaliteit van medewerkers.

Voorbeelden van succesvolle People Sustainability initiatieven

Heel wat klanten van Move To Happiness, zoals Accenture, VGD en Nyrstar, hebben succesvolle strategieën geïmplementeerd op het gebied van people sustainability. Hier zijn enkele campagne voorbeelden:

Picture 1

Green & Clean Challenge

 Initiatief: In februari werden medewerkers uitgenodigd om bewuster om te gaan met hun eet- en drinkkeuzes door deel te nemen aan "Tournée Minérale" - 30 dagen alcoholvrij - en twee keer per week plantaardige maaltijden te kiezen.

Ondersteuning: De campagne bood tips en trics, laagdrempelige informatie over plantaardig eten, veganistische recepten en mocktail-inspiratie.

Incentives: Deelnemers die volhielden, maakten kans op een diner in een plantaardig restaurant.

Impact: Door start- en eindmetingen kregen deelnemers inzicht in hun gezondheidsvoortgang en de effecten van hun nieuwe eetgewoonten.

Picture 2

Elevate Your Sleep & Ease Your Stress Campagne

Initiatief: In november richtte Move To Happiness zich op slaap- en stressmanagement met een 30-daagse campagne, gecreëerd in samenwerking met Dr. Inge Declercq.

Ondersteuning: Deelnemers kregen dagelijks nieuwe tips via korte video's en praktische tools om hun slaap en stress te verbeteren.

Voortgangsmeting: Deelnemers volgden hun vooruitgang via wearables en vulden start- en eindtests in om de positieve impact op hun slaap- en stresspatronen te bekijken.

Impact: Organisaties kregen geaggregeerde inzichten in de slaapkwaliteit binnen hun bedrijf en konden snel de impact en ROI van educatieve content evalueren.

Deze praktijken tonen aan hoe een gerichte aanpak van people sustainability niet alleen het welzijn van werknemers kan verbeteren, maar ook waardevolle inzichten kan opleveren voor de organisatie.

Picture 3

Benieuwd naar meer inspiratie? Download hier onze playbook en ontdek meer dan 15 SDG-campagnes.

Hoe dienstenbedrijf Accenture zijn ESG-doelen haalt dankzij Move To Happiness

Accenture is een wereldwijd dienstenbedrijf dat oplossingen aanbiedt in strategie, advies,...

Read More >

Duidelijk sociaal beleid bij AZ Herentals dankzij Move To Happiness

Het AZ Herentals is een modern en dynamisch ziekenhuis en biedt professionele basiszorg aan de...

Read More >

Borealis: toonaangevende chemiespeler met oog voor ‘People en Culture’

Borealis is een wereldwijde toonaangevende speler in de chemiesector. Naast hun gewone...

Read More >