ESG: hoe meet je de impact van je bedrijfsactiviteiten op de mens?

ESG ready?

Wat met de Social-pijler?

Eind 2022 trad de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in voege. Een ESG-strategie (Environmental, Social, and Governance) is daardoor niet langer een nice-to-have, wel een noodzaak. Bedrijven met meer dan 250 medewerkers, een omzet van meer dan 40 miljoen per jaar of meer dan 20 miljoen euro op de balans zullen vanaf 2026 een ESG rapportering moeten voorleggen. Een bedrijf met meer dan 500 medewerkers zal dit al vanaf 2025 moeten doen. Kleine of middelgrote bedrijven volgen vanaf 2027.

Hoe matuur is jullie ESG-strategie? Bij vele bedrijven heeft de Environmental-pijler al een duidelijk karakter en actieplan. De S-pijler is aan een inhaalmanoevre bezig. Initiëren jullie ook verschillende activiteiten die impact hebben op de Social-pijler, maar vinden jullie het daar moeilijker te starten met de rapportage? Want hoe meet je de impact op mens? Laat het nu net die S-pijler zijn waar Move To Happiness zich dagelijks mee bezighoudt. Daarom delen we graag enkele tips met betrekking tot de S-pijler.

Tips om de S-pijler in te vullen

De sociale pijler van ESG richt zich op de impact van bedrijfsactiviteiten op medewerkers, klanten, leveranciers en de gemeenschap. Door prioriteit te leggen bij onderstaande zaken, kan de pijler duidelijk vorm krijgen:

  1. Eerlijke arbeidspraktijken zien we vandaag als een evidentie: een goed loon, bijhorende voordelen en arbeidsomstandigheden, het bevorderen van diversiteit en inclusie en ervoor zorgen dat medewerkers kansen krijgen om zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen.
  2. Wellbeing medewerkers faciliteren: Bedrijven moeten prioriteit geven aan de gezondheid van hun medewerkers, vandaag meer dan ooit. Elke medewerker is uniek en heeft dus ook op vlak van welzijn andere noden. Net daarom zet Move To Happiness in op een totale wellbeing gathering, het brede aanbod biedt ieder wat wils.

MTH wellbeing gathering

✔️ Een verzamelplek voor àl je wellbeing initiatieven
Inclusief programma’s van Ann De Bisschop, Dr. Inge Declercq, Michaël Sels, … 

✔️ Plug & Play communicatieplan
Ontzorging voor HR en wellbeingteams

✔️ Een gestructureerd wellbeingbeleid
Garantie op hoog engagement

✔️Realtime insights in het welzijn van je medewerkers
Inclusief gerichte learnings en actiepunten
 
Move To Happiness user portal
Het Move To Happiness-platform

3. Betrokkenheid bij de gemeenschap: Bedrijven horen zich eveneens in te zetten voor de gemeenschappen waarin zij actief zijn en bij te dragen aan dat welzijn. Dit kan onder andere door het ondersteunen van lokale bedrijven, werkgelegenheid te bieden en te investeren in de gemeenschapsontwikkeling. Ook hierbij kan het Move To Happiness-platform bedrijven ondersteunen. Zo organiseert de wellbeing facilitator jaarlijks een ‘Go sustainable-challenge’ in samenwerking met De Click. Medewerkers worden aangezet om met collega’s en familie zoveel mogelijk afval op te rapen. Het competitie aspect tussen departementen zorgt voor extra fun op de werkvloer. Bovendien worden medewerkers ook individueel beloond met Coins, deze kunnen ze bij lokale handelaren inwisselen. Hebben de kinderen hun steentje bijgedragen door mee afval te sorteren? Niets leuker dan samen een ijsje te gaan eten met zelfverdiende bonuspunten.

Go Sustainable challenge by Move To Happiness

Wat met de rapportage

Kan Move To Happiness je helpen bij het invullen van de S-pijler? Check! Maar ook bij de nakende verplichte rapportage kan MTH een stevige hulp zijn! Een live dashboard geeft je de nodige inzichten. Welke uitdagingen spelen bij je medewerkers? Welke HR-acties zijn nu relevant? Dankzij een continue analyse heb je steeds zicht op de vooruitgang. Vaarwel momentopnames dankzij éénmalige surveys!

Onderaan zie je een voorbeeld van een bedrijfsrapportage. Er worden nooit individuele gegevens van medewerkers gedeeld. Wel algemene tendensen:

  • Hoeveel medewerkers nemen actief deel aan jullie welzijnsinitiatieven?
  • Welke welzijnsinteresses leven vandaag bij je medewerkers? Sport, stress, voeding, …
  • Hoeveel afval werd gecollecteerd gedurende de ‘Go sustainable-challenge’
  • Hoe is de slaap van medewerkers verbeterd, sinds de deelname aan het programma ‘De kracht van slapen’,
  • ….
Management dashboard Move To Happiness wellbeing platform
Realtime wellbeing rapportage

Zelf het platform ontdekken?

Je kan gratis een exclusieve sneak peek krijgen door jouw business free trial te activeren. Op die manier ontdek je zelf hoe medewerkers Move To Happiness zouden ervaren!