In tijden van hoge werkdruk, telewerk en meeting-hoppen, is wellbeing en social impact meer dan ooit actueel. Aan initiatieven en -activiteiten geen gebrek bij de meeste bedrijven! Maar hoe betrek je zoveel mogelijk medewerkers? Hoe kan je het engagement optrekken? Hoe zorg je ervoor dat je initiatieven niet alleen leuk en nuttig zijn, maar ook aansluiten bij de behoeften en interesses van je medewerkers?
Tip 1: Niet perfect, maar uniek
Maak je esg initiatieven divers en flexibel. Niet elke medewerker heeft dezelfde behoeften, voorkeuren en leerstijlen. Sommigen houden van sporten, anderen van mediteren of gezonde voeding. Sommigen leren graag in groep, anderen liever individueel. Sommigen hebben behoefte aan regelmaat, anderen aan variatie. Probeer daarom te variëren in zowel inhoud als vorm: bied verschillende soorten activiteiten aan, zoals workshops, webinars, challenges, games, video’s, etc. Laat je medewerkers zelf kiezen welke activiteiten ze willen volgen, wanneer en hoe. Geef hen ook de optie om hun eigen tempo en niveau te bepalen.
AZ Herentals heeft in Move To Happiness de perfecte partner gevonden om haar medewerkers van een breed aanbod te voorzien.

Meer weten over de brede wellbeingcontent van experts als dr. Inge Declercq, Michaël Sels, Ann De Bisschop, … die je op het Move To Happiness-platform kan vinden? Bekijk het hier
Tip 2: Onbekend maakt onbemind
Communiceer duidelijk en regelmatig over je initiatieven. Een van de grootste valkuilen van initiatieven is dat ze onvoldoende bekend of zichtbaar zijn bij je medewerkers. Als je wilt dat je medewerkers deelnemen aan je initiatieven, moet je hen eerst informeren en enthousiasmeren over wat je aanbiedt en waarom. Communiceer dus duidelijk en regelmatig over je wellbeing initiatieven via verschillende kanalen, zoals e-mail, intranet, nieuwsbrief, social media, etc.

Tip 3: Easy-to-use is geen trendwoord
Maak het makkelijk. Zorg ervoor dat je social impact initiatieven laagdrempelig en toegankelijk zijn. Vermijd 100 verschillende tools en platformen. Zorg dat de go to voor medewerkers zeer duidelijk is.
Wist je dat het Move To Happiness platform al jouw initiatieven kan centraliseren? Naast het brede MTH-contentaanbod met programma’s en webinars van Ellen Schouppe, Ian Moerbeeck, …; individuele- en teamchallenges is er ook de mogelijkheid om eigen events, opleidingen of meldpunten te koppelen.
Check; Jouw centrale ESG plaats is geboren!
Tip 4: In andermans schoenen ziet het er vaak heel anders uit
Betrek je medewerkers bij het ontwerpen en uitvoeren van je wellbeing initiatieven. Niemand weet beter wat je medewerkers nodig hebben dan zijzelf. Vraag hen dus naar hun mening, ideeën en feedback over wat ze willen en verwachten op het gebied van welzijn.
Onderstaande grafiek toont de best bekeken Move To Happiness programma’s. Had jij verwacht dat Emo-eten zo hoog zou scoren? Het is van onschatbare waarde om je in de schoenen van je medewerkers te plaatsen.

Door inzichten en het nodige cijfermateriaal lanceerde Move To Happiness afgelopen maand haar zesde pijler: Family. Want ook gebeurtenissen thuis kunnen voor spanning en vermoeidheid zorgen. Een slechte slapertje, het een dagelijks gevecht om vermoeide kinderen gezond te laten eten, … Deze spanning verdwijnt uiteraard niet door thuis de deur dicht te trekken en die van kantoor te openen.
Tip 5: Meten is weten
Welke uitdagingen spelen bij je medewerkers? Welke HR-acties zijn nu relevant? Tracht een continue zicht te hebben op de situatie van je medewerkers. Helaas blijven enquêtes en bevragingen slechts een momentopname. Bovendien zijn de antwoorden vaak subjectief gekleurd. Real time data kan je objectieve inzichten geven om de welzijnsstrategie blijvend te optimaliseren.

Zo, hopelijk kan je met deze hands-on tips aan de slag. Heb je hulp nodig bij de uitrol van je welzijnsbeleid of wil je even sparren over het brede Move To Happiness- aanbod?
Bekijk onze website of Drink een digitaal kopje koffie met Dieter!