Steeds meer bedrijfsleiders én medewerkers beseffen het belang van welzijn op het werk. Jij waarschijnlijk ook, aangezien je deze blog leest. Weet je echter ook wat medewerkers verwachten van het bedrijf en hun werkgever? Waar ze nood aan hebben om zich mentaal en fysiek goed te voelen op het werk? De Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk lijkt ons hét ideale moment om dit eens uit te lichten.
Uit onderzoek van Acerta en StepStone blijkt dat slechts 56% van de Belgische werknemers uit de private sector het gevoel hebben dat hun werkgever begaan is met hun mentaal welzijn.
23% stelt zelfs dat hun werkgever in het voorbije jaar niets heeft gedaan voor het mentale welzijn van de werknemers.
93% van de bedrijfsleiders geeft daarentegen aan bezig te zijn met het welzijn van hun medewerkers. Deze cijfers reflecteren een grote kloof tussen de visie van werknemers en werkgevers.
Hierdoor is het belangrijk in kaart te brengen waar medewerkers nood aan hebben. Zo kan de bedrijfsleiding en -HR hier ook rekening mee houden.
Groeimogelijkheden
In 2022 verwachten werknemers méér van bedrijven. Ze willen niet alleen een gepast salaris, maar ook goede kansen krijgen: zo kunnen ze groeien en zich ontwikkelen, op professioneel vlak en als persoon.
Een goede HR-ondersteuning
Om een goede ondersteuning te bieden is een goed draaiende HR-dienst noodzakelijk. Vaak worden de HR-medewerkers echter bedolven onder bureaucratische processen en papierwerk. Zo is de dienst niet altijd wendbaar genoeg en wordt het moeilijker om op tijd in te spelen op de behoeftes van werknemers.
Welzijn – tijdens en na de coronacrisis
Welzijn staat tegenwoordig hoog op elke bedrijfsagenda. En dat is er sinds de coronacrisis niet minder op geworden. Uit een onderzoek van het IBM Institute for Business Value blijkt dat de meeste werkgevers gemiddeld of bovengemiddeld scoorden voor hun ondersteuning van medewerkers tijdens de crisis. Minder dan 20% slaagde er echter in om hun werknemers echt goed te ondersteunen op fysiek, financieel én mentaal vlak.
Individuele medewerkers, algemene problemen
Medewerkers hebben vaak verschillende visies op het beleid en wat er beter kan. Zo hechten sommigen veel belang aan het evenwicht tussen werk en privé. Anderen zetten dan weer de waarden van het bedrijf of de verloning bovenaan hun lijst. Doordat de wensen zo uiteenlopend zijn, is het vaak moeilijk om op allemaal een gepast antwoord of actie te voorzien.Dit is waarom Move To Happiness een breed aanbod ontwikkelde. Het nieuwe digitale wellbeingplatform heeft voor ieder wat wils: van slaap tot sport en van balans tot bedrijfschallenges. Het welzijnsplatform zorgt ervoor dat medewerkers in het bedrijf er individueel op vooruitgaan én samen groeien.
De rode draad doorheen de wensen van werknemers? Ze willen méér: meer vrijheid, meer inspraak, en (vooral) meer aandacht voor hun welzijn op persoonlijk en werkvlak.
Dat is dan ook waar we met Move To Happiness op willen inzetten: Werknemers bijstaan op fysiek, mentaal én sociaal vlak. Dankzij de communicatietools en HR-toolkit ondersteunen en ontlasten we de HR-dienst wat de communicatie en uitwerking van het welzijnsprogramma betreft.
Ben jij ook op zoek naar een welzijnsprogramma dat perfect aansluit bij de noden van jouw werknemers?