Move To Happiness Talks: aflevering 1

“Slaap is onze superbatterij”

Move To Happiness Talks

Hebben medewerkers om 14u steevast een namiddagdipje? Zoeken ze motivatie om meer te bewegen? Willen collega’s meer structuur toevoegen aan hun hybridewerkdag? …

De content creators die op het Move To Happiness-platform kennis delen aan de hand van 4-wekenprogramma’s, gingen in gesprek: slaapexpert en neuroloog (UZA) Dr Inge Declercq, wellbeing expert Ann De Bisschop, hoofddiëtist UZA en tv-kok Michaël Sels, sportspycholoog Ellen Schouppe, bewegingscoach Jenny van den Brandt en zaakvoerders van Move To Happiness Kenneth Van Daele en Valérie Fornoville.

Ze hadden het over het belang van slaap, gezonde voeding, voldoende beweging, mentaal welzijn, een growth mindset en nog veel meer! Samen gingen ze op zoek naar mogelijke hefbomen voor HR om van wellbeing op de werkvloer een succes te maken. Concreet komen volgende onderwerpen aan bod:

  • Aflevering 1: Slaap is onze superbatterij
  • Aflevering 2: Gij zult niet eten na vijven
  • Aflevering 3: Move to Happiness
  • Aflevering 4: Stress kan je wegademen
  • Aflevering 5: Uitsmijter

Starten doen we met het topic “Slaap is onze superbatterij”. In deze blog en video vertellen we jou meer over het belang en de kracht van slapen en een goede nachtrust.

Slaap, voeding en beweging zijn de drie pijlers van gezondheid en beïnvloeden elkaar continue. Wat je al dan niet eet overdag en de mate waarin je wel of niet beweegt, bepaalt mee de kwaliteit van je slaap. Een goede nachtrust start overdag”, zegt slaapexpert en neuroloog (UZA) Dr Inge Declercq. “Slapen is leven. Zonder slaap geen duurzame inzetbaarheid.”

Waarom slapen wij?

Maar wat is slaap eigenlijk? Dr Inge Declercq legt het uit: “Slapen is in eerste instantie een hersenactiviteit. Jouw brein gaat in een andere toestand functioneren. Het doel van die andere toestand is het terug in orde brengen van alle cognitieve functies en het opladen van je batterij. Alle processen worden ‘s nachts gereboot zodat je de volgende dag weer met een volle zandloper en batterij kan starten.” Wist je dat een volwassenen 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig heeft?

Sportpsycholoog Ellen Schouppe vult aan dat ze overtuigd is dat topprestaties in de sport, én in het bedrijfsleven, enkel geleverd kunnen worden dankzij een goede nachtrust. “Als we naar topsporters kijken mogen we er niet vanuit gaan dat prestaties er vanzelf komen. Een topsporter slaapt nog meer dan het gemiddelde van 8 uur per nacht. Er wordt ontzettend veel aandacht besteed aan de kwaliteit en de tijd van hun slaap en overdag wordt er zelfs bijgetankt met dutjes.”

‘s Nachts is de interne keuken gesloten

“Heel vaak is voeding een routine. ‘s Avonds nog naar de koelkast gaan is vaak een gewoonte en voor mensen een manier om met slapeloosheid om te gaan. Uit bed komen, naar de koelkast wandelen, er nog iets uitnemen en dan opnieuw proberen om de slaap te vatten..”. Michaël Sels geeft aan dat daar de kracht van voeding net niet zit.

Dr Inge Declercq vult aan: “Jouw interne keuken is ‘s nachts gesloten.” We hebben allemaal een bepaald bioritme. Dat moeten we respecteren als we gezond willen zijn. En daar speelt voeding een belangrijke rol in. ‘”s Nachts zijn wij niet meer gemaakt om te verteren. En die reflex om ‘s nachts de koelkast open te trekken, onderhoudt alleen maar je slaapprobleem.” 

Te veel wakker ‘s nachts?

Het meest voorkomende slaapprobleem is slapeloosheid, wat zo veel wil zeggen als te veel wakker zijn ‘s nachts. Opgestapelde stress, hoge werkdruk, te weinig pauzes nemen om even op adem komen,… Je slaap is een weerspiegeling van je leven overdag.

Door te letten op wat je doet wanneer je wakker bent, kan je je slaap een pak verbeteren! De tip van Dr Inge: “Kleine beetjes maken groot. Start je dag bijvoorbeeld met een raam open te zetten en drink meteen daglicht!”

Benieuwd naar meer inzichten van Inge, An, Michaël, Ellen, Jenny, Valérie en Kenneth? We zetten het gesprek verder! In de volgende aflevering hebben we het over gezonde voeding.