Move To Happiness Talks: aflevering 2

“Gij zult niet eten na vijven”

Move To Happiness Talks

Hebben medewerkers om 14u steevast een namiddagdipje? Zoeken ze motivatie om meer te bewegen? Willen collega’s meer structuur toevoegen aan hun hybridewerkdag? …

De content creators die op het Move To Happiness-platform kennis delen aan de hand van 4-wekenprogramma’s, gingen in gesprek: slaapexpert en neuroloog (UZA) Dr Inge Declercq, wellbeing expert Ann De Bisschop, hoofddiëtist UZA en tv-kok Michaël Sels, sportspycholoog Ellen Schouppe, bewegingscoach Jenny van den Brandt en zaakvoerders van Move To Happiness Kenneth Van Daele en Valérie Fornoville.

Ze hadden het over het belang van slaap, gezonde voeding, voldoende beweging, mentaal welzijn, een growth mindset en nog veel meer! Samen gingen ze op zoek naar mogelijke hefbomen voor HR om van wellbeing op de werkvloer een succes te maken. Concreet komen volgende onderwerpen aan bod:

  • Aflevering 1: Slaap is onze superbatterij
  • Aflevering 2: Gij zult niet eten na vijven
  • Aflevering 3: Move to Happiness
  • Aflevering 4: Stress kan je wegademen
  • Aflevering 5: Uitsmijter

In deze tweede aflevering behandelen we de stelling “Gij zult niet eten na vijven!”. In deze blog en video vertellen we jou meer over het belang van gezonde voeding.

Wat voeding betreft zijn we allemaal ervaringsdeskundigen. Iedereen moet eten en iedereen is er mee bezig. Het lijstje van mogelijke diëten wordt almaar langer. Recent nog publiceerde men een ranking met de meest zinvolle diëten om te volgen. Bovenaan deze ranking: het Mediterraans dieet. Maar moet iedereen dit dan volgen? Hoofddiëtist aan het UZA Michaël Sels geeft zijn kijk op gezonde voeding en diëten.

De tip? Méér!

Michaël Sels: “Eerst zou iedereen opnieuw moeten geloven dat gezond eten echt gemakkelijk is. Je hebt geen lange formules of lijstjes nodig met wat wel en wat niet mag. Als we kijken naar de cijfers voor België, eet maar 5% van de Belgen voldoende groenten en 10% voldoende fruit. Dus de tip voor quasi iedereen: gewoon al meer groenten en fruit eten, helpt je richting een gezondere versie van jezelf.”

Snel, sneller, snelst

“Het is soms moeilijk voor bedrijven om de grens van betutteling te vermijden. Iets verbieden is nooit een goed idee. De tip voor bedrijven: zorg voor een uitgebreid aanbod en breng gezonde voeding op een positieve manier. Stimuleer medewerkers om meer van de goede dingen te eten. Maak bijvoorbeeld de soep in het bedrijfsrestaurant goedkoper en zorg er vooral voor dat deze lekker is. Dé tip: goed kruiden! Je zal zien dat medewerkers, met dat duwtje in de rug, makkelijker gezonde keuzes gaan maken.”

Tegenwoordig moet natuurlijk alles snel gaan. En dus ook ons eten. We zijn daarom vaak geneigd om naar fast food te grijpen. Want een gezonde maaltijd is veel werk, toch!? Gelukkig bieden steeds meer bedrijven snelle én gezonde maaltijden aan of zorgen ze ervoor dat medewerkers ook on the go kunnen kiezen voor deze opties.

Werkgevers voorzien al vaak healthy snacks voor tijdens pauzes, maar sinds de pandemie wordt er voor 50% of meer van thuis uit gewerkt. In tijden van hybride werken moeten we dus ook makkelijke, vanzelfsprekende zaken wat durven herdenken.

Een ander voorbeeld zijn gesneden groentjes in de supermarkt. Vroeger vond men het absurd om hiervoor het dubbele te betalen. Maar vandaag de dag vind je meer geraspte dan ongeraspte wortelen in de rekken. Michaël benadrukt: “Is dat de manier voor jou om meer groenten op je bord te krijgen? Maak er dan absoluut gebruik van!”

Ervaar het verschil

Maar hoe kan je als werkgever je medewerkers nu net stimuleren om gezonder te eten? Om steeds een gezonde keuze te maken en om dit proces ook vol te houden? Ervaar het verschil”, zegt sportpsycholoog Ellen Schouppe: “Wanneer ik een tijdje weg ben met mijn sportteams en hetzelfde als hen eet en drink, ervaar ik een veel hoger fysiek en mentaal welzijn. Ondanks het feit dat we in een high pressure omgeving zitten. Misschien is dat wel dé tip: probeer het eens uit en doet dit voor een langere periode. Zo kan je zelf bijvoorbeeld ervaren welk effect het niet drinken van alcohol heeft op jouw slaap.”

Benieuwd naar meer inzichten van Inge, An, Michaël, Ellen, Jenny, Valérie en Kenneth? We zetten het gesprek verder! In de volgende aflevering hebben we het over het belang van beweging.