Move To Happiness Talks: aflevering 3

“Move To Happiness”

Move To Happiness Talks

Hebben medewerkers om 14u steevast een namiddagdipje? Zoeken ze motivatie om meer te bewegen? Willen collega’s meer structuur toevoegen aan hun hybridewerkdag? …

De content creators die op het Move To Happiness-platform kennis delen aan de hand van 4-wekenprogramma’s, gingen in gesprek: slaapexpert en neuroloog (UZA) Dr Inge Declercq, wellbeing expert Ann De Bisschop, hoofddiëtist UZA en tv-kok Michaël Sels, sportspycholoog Ellen Schouppe, bewegingscoach Jenny van den Brandt en zaakvoerders van Move To Happiness Kenneth Van Daele en Valérie Fornoville.

Ze hadden het over het belang van slaap, gezonde voeding, voldoende beweging, mentaal welzijn, een growth mindset en nog veel meer! Samen gingen ze op zoek naar mogelijke hefbomen voor HR om van wellbeing op de werkvloer een succes te maken. Concreet komen volgende onderwerpen aan bod:

  • Aflevering 1: Slaap is onze superbatterij
  • Aflevering 2: Gij zult niet eten na vijven
  • Aflevering 3: Move to Happiness
  • Aflevering 4: Stress kan je wegademen
  • Aflevering 5: Uitsmijter

In deze derde aflevering behandelen we de stelling “Move To Happiness”. In deze blog en video vertellen we jou meer over het belang van beweging.

Worden we effectief gelukkiger door meer te bewegen? Ongetwijfeld! Al staat de ‘move’ in Move To Happiness voor meer dan alleen letterlijk bewegen. Het gaat over in beweging komen, in evolutie zijn en durven jezelf uitdagen om persoonlijk te blijven ontwikkelen. Zaakvoerder van Move To Happiness Kenneth Van Daele noemt het graag “je potentieel activeren“.

Waarom is letterlijk bewegen zo’n belangrijk onderdeel?

Maar waarom is beweging nu eigenlijk zo belangrijk? Bewegingscoach bij Move To Happiness Jenny van den Brandt geeft een woordje uitleg: “Beweging is een essentieel onderdeel van je zijn. Net zoals slaap en voeding is ook beweging ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Het voorkomt heel wat lichamelijke aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Het versterkt je spieren. Maar ook het mentale welzijn dat beweging met zich meebrengt, zorgt ervoor dat je je beter in je vel gaat voelen.”

Beweging is eigenlijk letterlijk én figuurlijk een move richting happiness.

Hoe kan je volhouden, ondanks de dipjes?

Starten met meer bewegen is vaak niet moeilijk. De echte uitdaging is die nieuwe gewoonte volhouden. We komen allemaal wel eens in een dipje terecht, maar hoe klimmen we hier weer uit? Hoe implementeer je deze nieuwe gewoonte in je dagelijkse routine?

“Heel veel mensen zijn voor het ‘alles of niets principe’. Ze willen grote doelen stellen: de Mont Vontoux beklimmen, triatlons doen of marathons lopen… Hierbij hebben ze vaak alleen oog voor dat grote doel. Zo’n doel stellen is uiteraard goed en kan erg motiverend en energie opwekkend werken, maar hierbij is het belangrijk dat je de weg ernaartoe ook indeelt. Geniet ook van het proces en vier je tussendoelen.”

Kenneth Van Daele vult aan: “Bedrijven werken vandaag de dag vaak toe naar dit soort grote doelen: samen de Mont Vontoux beklimmen of de 10 miles gaan lopen. Maar meestal wordt hiermee slechts een beperkte groep aangesproken. En eens de doelstelling bereikt is… komt de vraag: wat dan?”

Lead by example

Ook tijdens de werkdag kan je kleine momentjes van beweging inlassen, zonder dat hierdoor werktijd of vooral focus moet inboeten. Integendeel!

Als werkgever speel je daarin een belangrijke rol. We geven graag een voorbeeld: wanneer jij toont dat het kan om tijdens een online vergadering je oortjes in te steken en de meeting al wandelend te doen, ga je merken dat je medewerkers op hun beurt voelen dat dat ook een mogelijkheid is.

We hebben nog te vaak het foute beeld van een bureaujob. Waarom lijkt het alsof je harder werkt wanneer je op een bureaustoel zit?

Fun, fun, fun

“Het fun-element is ook hier enorm belangrijk.” zegt hoofddiëtist UZA Michaël Sels. “Beweging moet geen therapie zijn, het is geen opdracht en het komt niet bovenop je takenlijst te staan. Het kan supertof zijn en je gaat merken dat het heel eenvoudig is. Sporten en bewegen kan op elk niveau. Ik denk dat dit de kracht is om het vol te houden. Je kan iets doen puur op karakter en dat kan je een tijdje volhouden. Maar wanneer je iets ook echt leuk vindt, zijn dat dingen die je veel makkelijker kan volhouden.”

Sportpsycholoog Ellen Schouppe vult aan: “Naar aanleiding van ons boek ‘De Ultieme Overwinning’, deden wij een onderzoek naar welke attitudes en welk gedrag nu juist leiden tot prestaties en tot welbevinden. De zevende attitude is ‘enjoy en celebrate‘. Het aspect ‘fun‘ is dus een heel belangrijk aspect en een belangrijke attitude wanneer je topprestaties wil neerzetten en welzijn wil nastreven.”

Benieuwd naar meer inzichten van Inge, An, Michaël, Ellen, Jenny, Valérie en Kenneth? We zetten het gesprek verder! In de volgende aflevering hebben we het over het belang van mentaal welzijn en stress.