Move To Happiness Talks: aflevering 4
“Stress kan je weg ademen”
Move To Happiness Talks
Hebben medewerkers om 14u steevast een namiddagdipje? Zoeken ze motivatie om meer te bewegen? Willen collega’s meer structuur toevoegen aan hun hybridewerkdag? …
De content creators die op het Move To Happiness-platform kennis delen aan de hand van 4-wekenprogramma’s, gingen in gesprek: slaapexpert en neuroloog (UZA) Dr Inge Declercq, wellbeing expert Ann De Bisschop, hoofddiëtist UZA en tv-kok Michaël Sels, sportspycholoog Ellen Schouppe, bewegingscoach Jenny van den Brandt en zaakvoerders van Move To Happiness Kenneth Van Daele en Valérie Fornoville.
Ze hadden het over het belang van slaap, gezonde voeding, voldoende beweging, mentaal welzijn, een growth mindset en nog veel meer! Samen gingen ze op zoek naar mogelijke hefbomen voor HR om van wellbeing op de werkvloer een succes te maken. Concreet komen volgende onderwerpen aan bod:
- Aflevering 1: Slaap is onze superbatterij
- Aflevering 2: Gij zult niet eten na vijven
- Aflevering 3: Move to Happiness
- Aflevering 4: Stress kan je wegademen
- Aflevering 5: Uitsmijter
In deze vierde aflevering behandelen we de stelling “Stress kan je weg ademen”. In deze blog en video vertellen we jou meer over het belang van mentaal welzijn en stress.
Mentale problemen zijn de grootste oorzaak van langdurige uitval op het werk. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het aantal mensen dat mentaal of emotioneel afhaakt, teruggedrongen wordt? Hiervoor zoomen we in op stress, hoe we hier anders mee kunnen leren omgaan of misschien wel hoe we hier anders mee moeten leren omgaan. Wellbeing experte Ann De Bisschop en sportpsycholoog Ellen Schouppe delen hun kennis.
Meer focus zorgt voor meer balans en minder stress
Wellbeing experte Ann De Bisschop gaat uit van een 5G-beleid: alleen met gezonde, gelukkige, gemotiveerde, getalenteerde en geïnformeerde medewerkers ben je vandaag als organisatie future proof. Maar hoezo zorgt focus voor meer balans en minder stress? Ann legt het uit: “Focus is vandaag een issue en een grote uitdaging bij heel wat medewerkers. Ze zijn in een nieuwe wereld terechtgekomen met een nieuwe manier van leven en werken.”
“Als ons brein de focus kwijt is, schakelen we over op een soort stressmodus. Dit zit vaak in heel erg kleine dingen. Vandaag vergaderen we veel virtueel en dat al vanaf 9u ‘s morgens. Wetenschappelijk is bewezen dat virtueel vergaderen ons moe maakt, dus waarom doen we om 9u ‘s ochtends al iets waarvan we weten dat we er moe van worden? De tip die ik meegeef: geef je medewerkers de kans om hun fris brein ‘s ochtends te gebruiken voor hun moeilijk strategisch werk.”
Sportpsycholoog Ellen Schouppe vult aan: “Als het over focus gaat, denk ik vaak aan de manier waarop topsporters hiermee omgaan. Tijdens een training nemen zij ook hun telefoon niet op, dat is voor mij een mooi voorbeeld van hoe je met je mentale energie zou moeten omgaan. Ben je met een belangrijke of creatieve taak bezig? Leg alle mogelijke afleiders aan de kant.”
Sinterklaasspanning
Stress is alomtegenwoordig. Als leidinggevende kan je nooit alle stress wegnemen. We moeten dus anders leren omgaan met stress. Ellen Schouppe maakt hier graag het onderscheid tussen stress en spanning.
“Spanning is een kortstondig moment van verhoogde adrenaline, omdat de zaken belangrijk genoeg zijn voor jou. Wanneer spanning onophoudelijk aanwezig is, wordt het chronische stress. Er is niets mis mee met het feit dat je voor bijvoorbeeld het geven van een presentatie spanning voelt. Een eerste tip hierbij: omarm die spanning en bekijk het als Sinterklaasspanning. Toen we klein waren keken we allemaal uit naar de Sint, maar we vonden het ook heel spannend. Op zo’n momenten is de concentratie daar en je hebt meer kracht in je lichaam. Wordt het chronische stress? Dan werkt het je lichaam tegen, zowel mentaal als fysiek.
Hoe stress weg ademen?
De stelling van deze aflevering luidt: “Stress kan je weg ademen”, maar hoe dan? Tijdens het slapen, haal je op de meest natuurlijke manier adem. Slaapexpert en neuroloog Dr Inge Declercq maakt hier graag een kanttekening bij: “Mensen met stress gaan ook ‘s nachts te snel ademen. In normale omstandigheden ademen we 12 à 20 keer per minuut, bij mensen met stress kan dit 20 à 25 keer zijn. Vergelijk stress met een sprint, nadien komen we op adem. Het is de ademhaling die ervoor zorgt dat je de sprint van die stress even gaat uitzetten.”
Ook yoga en meditatie helpen om via ademhaling stress uit je lichaam te halen. Tijdens Yin Yoga bijvoorbeeld ga je je spieren ontspannen door rechtstreeks je ademhaling naar je spierknopen te brengen. Je voelt meteen dat je ademhaling trager wordt.
Benieuwd naar meer inzichten van Inge, An, Michaël, Ellen, Jenny, Valérie en Kenneth? We zetten het gesprek verder! In de volgende aflevering geeft elke content creator zijn/haar ultieme tip!