Zwicht jij ook al eens voor een kant-en-klare maaltijd? Dan ben je absoluut niet de enige. Super makkelijk en super snel… Hier geven we allemaal wel eens aan toe. Ze zijn dan ook enorm makkelijk om mee te nemen en om klaar te maken. Toch zijn er een aantal zaken waar je op kan letten bij het kopen van zo’n maaltijd en wij hebben ze even op een rijtje gezet!

1. Grootte van de maaltijd

Er bestaan verschillende richtlijnen over de ideale grootte van een maaltijd. Een kant-en-klare maaltijd is meestal klein van portie en valt dus buiten deze richtlijnen. Dit resulteert in een minder lang verzadigd gevoel. Durf daarom combineren met een extra salade of een kom soep. Zo heb je langer een verzadigd gevoel en ga je nadien minder snel naar een suikerrijke snack grijpen.

2. Voldoende groenten

Idealiter bestaat de helft van je maaltijd uit groenten. Kies daarom voor een kant-en-klare maaltijd die voldoende groenten bevat. Het aandeel van groenten in warme kant-en-klare maaltijden is vaak heel beperkt. Als tip geven we je daarom om nog extra groenten toe te voegen.

3. Verzadigd vet

Ongezonde producten bevatten vaak veel verzadigde vetten. De hoeveelheid verzadigd vet kan sterk variëren van maaltijd tot maaltijd en dit staat niet altijd even duidelijk vermeld op het etiket. Als het kan, kies dan voor een maaltijd met zo weinig mogelijk verzadigde vetten.

4. Check de Nutri-score

Sinds 2018 vind je in België op heel wat verpakkingen de Nutri-score terug. Maar wat is dit nu precies? De Nutri-score bestaat uit een letter en een kleur en geeft aan welke producten, binnen een bepaalde productgroep, gezonder zijn dan andere. Wil je dus gaan voor een gezonde kant-en-klare maaltijd? Kijk dan zeker goed naar dit label. Zo heb je altijd de meest gezonde producten in huis!

5. Consumptiedatum

Houd altijd goed de uiterste consumptiedatum in het oog en bewaar het product zoals staat beschreven op de verpakking. Het is dan ook heel belangrijk om gekoelde kant-en-klare maaltijden koel te bewaren. Laat deze dus alleszins nooit in een warme auto liggen.

Houd de volgende keer dat je een kant-en-klare maaltijd koopt dus zeker deze 5 tips in het achterhoofd. Zo heb je toch een snelle maaltijd, die ook nog eens gezond is! 🙂