Gezonde voeding, online kan je ontzettend veel informatie terugvinden. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wij hebben een lijstje opgemaakt met veelgestelde vragen over gezonde voeding:

Hoe kan ik vetverbranding stimuleren?

Vaak hoor je wilde verhalen over producten die de vetverbranding stimuleren, zoals koffie, cayennepeper, ananas, … Maar jammer genoeg is er geen quick fix. Dé manier om vetverbranding te stimuleren is, naast je volwaardig voedingspatroon, ook voldoende te bewegen. Ideaal is dagelijks zo’n 20 minuten bewegen aan een matige intensiteit en 2x/week intensiever aan de slag gaan.

Hoe gezond eten zonder hongergevoel achteraf?

Vaak wordt er gedacht dat je honger moet lijden in de strijd tegen kilo’s. Bij het horen van ‘gezond eetpatroon’ wordt er gedacht dat we enkel op slaatjes en soep moeten leven. Niets is minder waar! Vaak kan je met gezonde keuzes zelfs iets meer eten in hoeveelheid. Hierbij enkele tips om je voldoende verzadigd te laten voelen: 

– Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten zoals vis, gevogelte, zuivel en peulvruchten 

– Kies voor vast i.p.v. vloeibare voedingsmiddelen (bijv. een appelsien i.p.v. appelsiensap) 

– Neem tijd om ongestoord te eten en goed te kauwen 

Moet ik echt ontbijten?

Er zijn studies die beweren dat je meer kans hebt op overgewicht als je niet ontbijt, maar die studies verklaren niet of dit werkelijk ligt aan het feit dat je al dan niet eet. Mogelijks zijn de mensen die wel ontbijten, bewuster met hun voeding bezig en maken zij bijgevolg gezondere keuzes. Belangrijk is om naar je lichaam te luisteren. Heb je nog geen honger na het opstaan, no worries, dan stel je je eerste maaltijd gewoon een uurtje uit.  

Zijn ‘natuurlijke suikers’ gezonder?

Simpel antwoord: nee. Kokosbloesemsuiker of agave siroop is niet gezonder dan witte suiker, ook al is het 20x zo duur! Weet ook goed dat suiker eten binnen een gezond voedingspatroon niet erg is: suiker op zich maakt niet dik, maar het totaal aan kcal wel.

Suiker zit verstopt in veel meer dan je denkt: van kipfilet op de boterham tot yoghurt, tot saladedressing. 

Is brood een dikmaker?

Brood op zich is zeker geen dikmaker. Let wel, donker betekent niet per se gezonder dan wit. 100% volkoren brood is zelfs lichtbruin en niet donkerbruin. Check dus zeker het etiket! Waarom gaat de voorkeur naar volkoren?-Bevat meer voedingsstoffen-Verlaagt het risico op hart- en vaakziekten, darmkanker, diabetes type 2-Verlaagt LDL (de slechte) cholesterol-Bevat meer vezels, vezels zijn koolhydraten die niet door het lichaam verteerd kunnen worden en in zijn geheel je lichaam weer verlaten, ze dragen bij tot een verzadigd gevoel en een betere stoelgang.

Belangrijker dan brood zelf is het beleg dat je kiest:-Alle charcuterie is bewerkt vlees-Nutella bestaat voor 90% uit suiker en palmvet -Roomboter en harde margarine verhogen de cholesterol  Tips voor gezond broodbeleg: Avocado, gegrilde groenten, knapperige rauwkost, zelfgebakken kip- en kalkoenfilet, cottage cheese, zelfgemaakte tonijnsalade, hummus, notenpasta die voor 100% uit noten of pitten bestaat, zachte margarine, mayonaise.