Liefst van al eten we het hele jaar gewoon waar we zin in hebben, vlak voor de zomer zullen we wel op dieet gaan… *Heerlijk paraderen op parelwitte stranden en als Pamela Anderson of The Rock  (Baywatch) uit de zee te komen.* Maar wat is nu het beste dieet om gewicht te verliezen? 

Helaas is er niet één heilig dieet om 5 kg af te vallen op 4 weken. Maar wist je dat élk dieet je bij die doelstelling kan helpen? Alle diëten hebben namelijk één ding gemeen: een negatieve caloriebalans. 

Bij een negatieve caloriebalans neem je minder calorieën op dan dat je verbruikt. Dit bekom je op twee manieren: 

– Minder calorieën opnemen 

– Meer calorieën verbruiken 

Snel gewicht verliezen? Dan is een combinatie van de twee aangeraden. Simpel, toch!? 

Enkele diëten op een rijtje: 

– Intermittent fasting: Je vast gedurende een aantal uren per dag. Bijvoorbeeld door je ontbijt over te slaan en je eerste maatijd pas ’s middags te nuttigen. Hierdoor neem je minder calorieën op.  

 Koolhydraatarm diëten: Minder/geen koolhydraten eten, doet je wederom minder calorieën opnemen. 

– Paleo: Je vermijdt sterk bewerkte producten, met als gevolg dat ook heel wat caloriedense producten vermeden worden. 

– Weight watchers: Je telt geen calorieën maar punten, waarbij een budget/grens wordt vastgesteld. 

– Eiwitdiëten: Ook bij dit dieet neem je minder calorieën op door beroep te doen op het thermisch effect en verzadigingsgevoel van eiwitten. 

Laat dus duidelijk zijn dat elk van bovenstaande diëten je helpt gewicht te verliezen. Degradeer bepaalde voedingsproducten NIET tot de boosdoeners, test uit en ga op zoek naar dat voedingspatroon dat jij levenslang kan aanhouden, zonder dat je het gevoel hebt dingen te moeten missen.