Slecht nieuws: na al die jaren van complottheorieën zijn er nog altijd mensen die geloven in bepaalde theorieën over voeding. Wat is nu wel en niet juist? Word je nu dik van ’s avonds laat nog te eten? Is vers voedsel beter dan ingevroren voedsel? Het is soms moeilijk iets te geloven door al die verschillende meningen. Benieuwd naar ons advies? Hier enkele voedingsmysteries ontkracht:

Van ’s avonds eten word je dik

Kan je het niet laten om ’s avonds te eten voor de televisie? Of heb je te weinig tijd door het werk en eet je daarom zo laat? Op zich geen nood, er is geen overtuigend bewijs dat je zwaarder wordt door laat te eten. Wel zijn het meestal calorierijke maaltijden die je ’s avonds verorbert. Mensen komen bij wanneer ze meer calorieën binnenkrijgen dan nodig is. Daarom: het is niet erg dat je een late-night maaltijd consumeert gebruikt, maar maak er zeker geen gewoonte van! Of kies anders voor een gezonde late-night snack!

Eieren zijn slecht voor je cholesterol

Een hardgekookt eitje met wat zout kan toch zo lekker zijn! Maar is het wel gezond? Vroeger kreeg je waarschijnlijk vaak te horen dat het schadelijk is voor je cholesterolgehalte. De laatste jaren verschijnen er meer onderzoeken die deze cholesteroltheorie onderuithalen. Het cholesterolgehalte in ons lichaam wordt vooral beïnvloed door verzadigde vetten die we halen uit: melkproducten, vet vlees, kaas, snacks, … Eieren bevatten vooral onverzadigde vetten en zijn rijk aan aminozuren en eiwitten. Het is daarom heus niet zo schadelijk voor je om enkele eieren per week te consumeren. Zorg er alleen voor dat je niet gaat overdrijven.

Vers is altijd beter dan ingevroren

Klinkt vrij logisch toch? Maar is het ook zo? Als we de voedingswaarde ernaast leggen, dan zien we dat invriezen niets slechts doet met het voedsel. In tegendeel, de vitaminen en mineralen worden vastgehouden. Bij verse producten gaat de kwaliteit van de voeding na enkele dagen al sterk achteruit. En jij weet toch nooit hoelang die verse voeding al in de supermarkt ligt? Haal dus niet te snel je neus op voor ingevroren voeding, tenzij je een eigen tuin hebt waar je alles teelt. Verser dan dat kan haast niet!

Donker brood is beter dan wit brood

Is deels waar: een groot deel van de vitaminen, mineralen en vezels zitten in de graankorrels die we meer terugvinden in een bruinbrood dan in een wit brood. Vaak zien we echter dat bakkers hun wittebroden bakken op basis van bloem, die ze vervolgens een donker kleurtje meegeven door er gebrande mout aan toe te voegen. Laat je dus vooral niet beïnvloeden door het uiterlijk van het brood en verdiep je liever over het feit of er gewerkt wordt met bloem of graankorrels.

Hier dus enkele voedingsmysteries ontkracht! Wat vond jij ervan?