De zomervakantie is deze week begonnen en velen onder ons hebben een reis geboekt. Even bijkomen van de stress en werkdruk van het afgelopen jaar en heerlijk genieten. Vaak in een all-inclusive hotel. Het is geen uitzondering om met wat extra kilootjes weer huiswaarts te keren. En eens thuis volgt de beslissing meteen: ‘vanaf morgen de riem erop’.  Je kan je dan maar afvragen of het zo goed is voor je lichaam om in één week een paar kilo bij te komen om die vervolgens zo snel mogelijk weer kwijt te spelen.  

Ook wij zijn resoluut voorstander van genieten op vakantie! Daarom geven we graag wat vakantietips, zodat je ook tijdens je vakantie lekker én gezond kan eten. Wees maar zeker de energie die je daarvan krijgt kan je gebruiken om extra te genieten.

1. Gezond onderweg 

Alles begint bij je vertrek. Of je nu met de trein, auto of het vliegtuig reist, het is een echte uitdaging om onderweg een deftige maaltijd te scoren. Wees daarom voorbereid en zorg dat je zelf al wat gezonde snacks mee hebt. Bijvoorbeeld wat rauwe wortel of kerstomaatjes, volkoren crackers, fruit, een notenmengeling, … Zo zal je niet helemaal uitgehongerd, zwichten voor de meest calorierijke of meest ongezonde maaltijd in het tankstation of in de luchthaven. 

2. Drink voldoende 

En dan hebben we het niet alleen over die heerlijke cocktails. Vakantie is er om te genieten en even alles los te laten. Dus geniet ten volle van dat glaasje wijn of die frisse pint. Maar zorg dat je daarnaast ook voldoende water drinkt. Zo blijf je een mooie balans behouden. Bij warm weer zweet je automatisch meer. Het is van belang dat je je vochtbalans dan goed op peil houdt. Probeer dus zo’n twee liter water per dag te drinken. Ben je dat saaie water snel beu? Probeer dan een keer fruitwater; hip, makkelijk én lekker! Bovendien kan je het naar eigen smaak samenstellen. Move To Happiness’ favoriet is zonder twijfel water in combinatie met een schijfje limoen, aardbeien en munt… Heerlijk verfrissend!  

3. Beweeg 

Zorg voor voldoende beweging. Door de stad kuieren, gaan fietsen, een gezellige strandwandeling… De actieve vakantieganger kan zich uitleven in verschillende watersporten. En geen paniek… een half uurtje wandelen per dag is reeds voldoende. In all-inclusive hotels worden ook vaak verschillende activiteiten georganiseerd. Waarom aquagym niet eens proberen?  

Move To Happiness heeft ook verschillende home workouts waar je geen materiaal voor nodig hebt. Heerlijk om deze in openlucht te doen, in het park, op het strand, … En op een klein halfuurtje ben je ervan af ????

4. Bewuste keuzes aan het all-in buffet 

Hoe overleef je dat rijkelijk gevuld all-in buffet dat naar je lacht? Deze uitgebreide keuze aan het buffet hoef je niet zien als een obstakel, maar juist als een kans om gevarieerde en gezonde keuzes te maken. Probeer je bord steevast te vullen met ¼ koolhydraten (denk aan rijst, aardappelen, of zelfs frietjes), neem ¼ vlees, vis of gevogelte (ga bij voorkeur voor magere varianten), en vul de overige 2/4 van je bord met groenten. Probeer dagelijks te variëren in kleuren, zo heb je zeker de nodige verschillende voedingswaarden binnen. Ook in je ontbijt kan je makkelijk en oneindig variëren. Kies niet elke dag voor wafels en pannenkoeken, geniet ook eens van een fruitsalade of yoghurt met muesli. Gezond en lekker smullen op vakantie betekent ‘denken in kansen’. Wissel af en geniet van verschillende dingen.   

5. Weg met zwart of wit 

Je hoeft op vakantie écht niet te leven als een pater om gezond door de dag te gaan. Je bent heus niet slecht bezig als je ten volle van je ijsje geniet. Geloof ons, iedere kleine stap helpt. Zoek een manier die voor jou aangenaam is. Wij zijn fan van de 80-20 regel. 80% van je tijd maak je gezonde en bewuste keuzes. En 20% doe je gewoon lekker waar je zin in hebt! Heeelllloooo glaasje wijn! ???? Probeer niet te denken in termen van ‘falen’ of succes’, geniet van het proces. Vandaag minder kunnen bewegen, wil niet zeggen dat je dag verloren is. Kies vandaag dan bewust voor een gezonde maaltijd. 

6. Have fun 

Amuseer je! Want ontspannen en leuke dingen ondernemen zijn onontbeerlijk om je energiek te voelen.  Dat draagt zonder twijfel bij aan een vitale vakantie en vitaler leven! Have fun!!  

Deze tips van Move To Happiness zijn bedoeld als advies. Doe vooral wat goed voelt en waar jij je comfortabel bij voelt! Jouw lichaam – jouw regels.