“Brr… Bijna weeral examens…Examenstress… Moet ik al niet stilletjes aan beginnen studeren?” Je denkt het ongetwijfeld ook, hoe kunnen die examens er nu al zijn? Het schooljaar was toch nog maar net begonnen? Studenten beginnen dus weer aan hun strijd met schoolboeken en kostbare tijd. Hoe kan je je eigenlijk het beste voorbereiden voor en tijdens zo’n periodes? Hoe zorg je ervoor dat je je stressniveau onder controle kan houden?

Wij zijn ten rade gegaan bij de leerkrachten die bij MTH trainen en zij wisten ons precies te vertellen hoe studenten deze periode het beste moeten aanpakken! Lees dus vooral verder als je graag een goed rapport wilt binnen enkele weken!

Wat kan je het beste doen?

Maak een duidelijke planning
Begin nu al met tellen hoeveel dagen er nog resten tot de start van de examens. Tracht jezelf een duidelijk beeld te vormen van de tijd die je hebt en wat er allemaal nog moet gebeuren. Op die manier kan je rustiger de examenperiode aanvatten!

Gezond eten
Zorg ervoor dat je voldoende voeding en drinken in je buurt hebt. Zoek je energie in gezonde producten: groeten, fruit, graanproducten, … Deze geven je hersenen voldoende zuurstof waardoor je langer en beter kan studeren. Wees dus in de weken voor de examens eens extra lief voor je moeder, dan zal zij tijdens de examens er wel voor zorgen dat je niets te kort komt!

Ruimte voor ontspanning inplannen
Er gaan zeker momenten komen wanneer je concentratie ergens op een strand in Hawaï terug te vinden is en je heel veel examenstress hebt. Zorg ervoor dat je die momenten goed benut. Ga naar buiten voor een frisse neus en om te bewegen! Het is effectief bewezen dat een half uurtje (matig) sporten per dag voldoende is om je concentratie voor de rest van de dag te verbeteren. Tijdsgebrek mag hierbij zeker geen excuus zijn! De tijd die je spendeert om te sporten haal je nadien veel vlotter in omdat je geconcentreerder en doelgerichter kan werken.

Zoek een partner in crime
Soms kan het zijn dat je iets niet begrijpt. Begin dan vooral niet te panikeren. Zoek iemand of een groep waar je samen mee kan werken. Organiseer eens een studiemoment bij iemand thuis? Samen discussiëren over een onderwerp leidt vaak tot productieve sessies. Nadien kunnen jullie samen ontspanning opzoeken of gaan sporten. Zo koppel je het nuttige met het aangename!

Slaap genoeg
Waarschijnlijk het belangrijkste, slaap voldoende! Als je vermoeid bent, zal je minder productief zijn. Je hebt juist voldoende slaap nodig om alle informatie te kunnen verwerken. Probeer daarom eens uit te slapen voor je begint te studeren! Hopelijk helpen deze tips je tegen examenstress!