Had jij in januari goede voornemens vooropgesteld? Weet je wel HOE het moet, maar lukt het je op de een of andere manier niet om het effectief te DOEN? Geen paniek! Want, in de praktijk, blijkt niets moeilijker dan verleidingen te weerstaan die ons van onze persoonlijke doelstelling afhouden.

Dankzij het trucje van de Habit Loop wordt het al een pak makkelijker om een nieuwe gewoonte onder de knie te krijgen. De habit loop werkt met 3 pijlers: trigger & reminder, routine & actie en reward.  We leggen ze graag uit:

REMINDER = de trigger in de omgeving die ervoor zorgt dat je een actie onderneemt of een gewoonte uitvoert.

ROUTINE = De handeling die je uitvoert, de gewoonte zelf.

REWARD = het voordeel wat je ondervindt van het uitvoeren van de gewoonte.

Je kan zelf verandering stimuleren door een REMINDER in te stellen. Maak met andere woorden zelf een trigger die ervoor zorgt dat je een bepaalde actie onderneemt, om nadien het voordeel te ondervinden.

Bijvoorbeeld: je hebt als doel om meer water te drinken maar het lukt je maar niet. Die ‘grote’  fles staat aan het einde van je werkdag elke keer nog halfvol op je bureau.

Je kan er voor kiezen om een glas te vullen in plaats van een fles en de afspraak met jezelf maken om aan het einde van ieder uur het glas leeg te hebben. (REMINDER)

Vervolgens drink je gedurende het uur je glas leeg. (ROUTINE)

Met als resultaat dat je je alerter voelt en mentaal tevreden, wetende dat je genoeg drinkt op een dag. (REWARD)

Jij kan dus zelf het heft in handen nemen door je omgeving aan te passen en de trigger zelf te bepalen met de gewenste actie. Dit om een nieuwe gewoonte te creëren.

De enige manier om de gewoonte echt te installeren is het stap voor stap doen, tot het een automatisme is dat geen denken meer vraagt.

Wie gaat de uitdaging aan? ????