Je sport graag, maar blessures gooien meermaals roet in het eten. Bijzonder vervelend, want je was net zo goed op dreef! Hoe komt dat toch dat elke keer wanneer je de intensiteit opdrijft, een blessure krijgt? Doe je de bewegingen misschien verkeerd? Of heb je te korte spieren? Met deze tips vermijd je blessures.

Een goede warming-up

Warme spieren zijn minder vatbaar voor blessures. Daarom is een goede warming-up essentieel voor blessurepreventie. Start op een trager tempo en bouw de intensiteit stilletjes aan op of doe enkele stretchoefeningen voor je effectief aan je workout start. Je zal voelen dat het allemaal soepeler verloopt.

Een compleet trainingsprogramma

Een gebalanceerd gezondheids- en fitnessprogramma bestaat uit cardio- en krachttraining, flexibiliteit- en coördinatieoefeningen. Als je één van deze elementen links laat liggen is je programma uit balans. Soms vind je bepaalde oefeningen minder leuk, maar vergeet niet dat deze wel degelijk een doel hebben. Uiteraard kies je zelf waar je de grootste focus op legt. Een coach kan je helpen om het ideale schema samen te stellen, volledig afgestemd op je persoonlijke doelstelling.

Cooling-down

Na een inspanning bouw je best even af met een cool-down momentje. Laat je lichaam weer tot rust komen. Op die manier komen je hartslag en ademhaling terug op niveau en herstelt de bloedsomloop zich. Zo voorkom je spierpijn of stijfheid.

Het belang van de juiste voeding

Een juist voedingsschema is de basis van een effectief trainingsprogramma. Het is belangrijk om opnieuw op te nemen wat je lichaam heeft verbruikt. Sport vraagt veel van je lichaam, je voedingsbenodigdheden liggen dus ook hoger. Laat je lichaam herstellen van intensieve trainingsmomenten.

Vermoeid of pijn? Kies een hersteltraining
Let op waarschuwingssignalen die je lichaam je laat voelen. Soms vraagt je lichaam een rustigere aanpak. Denk anders eens aan een hersteltraining? Deze geven je spieren de kans om op adem tekomen tussen trainingssessies.

Zo vermijd je dus blessures!