Dr. Inge Declercq: Wintertijd is goed voor jou

winteruur is goed voor jou

Elk jaar opnieuw lijkt het alsof dezelfde discussie wordt gevoerd: winter- en zomeruur afschaffen? Of toch maar behouden? Wij lieten Dr. Inge Declercq, neuroloog en slaapexpert, er haar licht over schijnen. Ontdek wat het winteruur écht met jou doet.

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: wintertijd is goed voor jou! Het heeft een positieve invloed op 3 belangrijke pijlers: je sociaal leven, je biologische klok en de nood aan daglicht.

1. Meer daglicht vanaf de ochtend

Mensen hebben nood aan daglicht om te functioneren. Je hebt zelf ook wel al gemerkt hoe goed gezind je wordt als je ’s ochtends het zonnetje ziet. Hormonen, energie en zelfs gewicht lijden onder een gebrek aan daglicht. Door de klok te verzetten zorgen we ervoor dat je ook in de winter vroeg genoeg van daglicht kan genieten. Permanent in de zomertijd leven zou ervoor zorgen dat de zon in januari pas opkomt om 10u ’s ochtends. Dan leven we permanent in het donker. Dit heeft nefaste gevolgen. Er is een rechtstreekse (hersen-)link tussen hoeveel daglicht je ziet vanaf de ochtend en jouw mentaal welzijn. Gebrek aan dag- of helder licht, vooral ’s ochtends is een belangrijke oorzaak van winterdepressies. En tot slot: hoe meer daglicht vanaf de ochtend, hoe beter je zal slapen. Een win-win situatie dus!

2. Sociaal leven

De titel spreekt hier duidelijk voor zichzelf. Meer licht? Dat wil ook zeggen meer tijd om met vrienden en familie af te spreken. Wil jij om 10u in de donker vertrekken om te gaan brunchen? Wij niet alleszins! Of toch heel wat minder graag dan wanneer het winterzonnetje al op is. Onthoud ook: de winter is sowieso donkerder. Het is niet door permanent in zomeruur te leven, dat we de zomer in de winter gaan creëren.

3. Biologische klok

Wist je dat een dag voor jouw biologische klok niet 24u, maar 24u15 tot zelfs 25u duurt? Gek he? We moeten onze interne klok dus constant aanpassen aan de dag-nacht cyclus en het buitenlicht, de zonnetijd. De verandering van zomer- naar winteruur zorgt ervoor dat jouw biologische klok al iets meer afgelijnd is op de zonnetijd. In zomertijd is er een mismatch van 2 uur tussen jouw biologische tijd en die zonnetijd. En wetenschap heeft onmiskenbaar aangetoond dat jouw gezondheid staat of valt met een grotere en betere match tussen beide.

Overschakelen naar wintertijd gunt jou ook een extra uur slaap, geniet daarvan!  Geniet en boost jezelf met het juiste licht op het juiste moment. Koester het daglicht vanaf de ochtend en maak het ’s avonds een beetje gezellig met zacht licht. Zo vind jij je kracht van slapen, en je kracht van leven.

Wil je graag nog meer tips en inzichten van Dr. Inge Declercq? Je vindt haar terug op het Move To Happiness-platform, met programma’s als ‘Slimmer dan stress’ en ‘Shift werk optimalisatie’ en “De kracht van slapen”.