Heb jij soms ook wel eens van die dagen dat het je niet af gaat qua training? Dat alles dubbel zo zwaar aan voelt en je in paniek raakt omdat de vooruitgang op zo’n moment ver weg lijkt?
Geen zorgen, dit overkomt ons allemaal en kan te wijten zijn aan een aantal factoren.

Factoren die je training beïnvloeden

Het gevoel wat we dat moment ervaren is meestal vermoeidheid. Vermoeidheid is zeer normaal als resultaat van onze dagdagelijkse inspanningen, maar wanneer we niet meer herstellen van die dagdagelijkse inspanningen wordt het een pak lastiger.  Welke factoren kunnen een invloed hebben op je lichaam?

Stress, vermoeidheid en sport.

STRESS

Stress is niet per definitie ongezond. Het prikkelt je en zorgt voor concentratie en energie om optimaal te presteren. Zonder stress zouden we niet functioneren. Stress omvat elke situatie waarbij je lichaam zich plots moet aanpassen (bv: ziekte van je kindje, gewijzigde werkuren, deadlines en tegelijk ook positieve emoties zoals de geboorte van je kindje of uitkijken naar je trouwdag). Wat voor de ene stress oplevert, hoeft dat niet per se voor de andere te doen. Net daarom is dit een erg persoonlijk gegeven. Een stressreactie is een normale reactie die voortkomt vanuit jouw overlevingsinstinct.  Vandaag nemen we nog amper de tijd om even stil te staan. Stresshormonen kunnen zo geen kant op, waardoor je minder of niet meer overschakelt op de recuperatiefase. Indien dit het geval is kan deze opgestapelde stress je gezondheid ondermijnen.  

VERMOEIDHEID

Vermoeidheid kan voortvloeien uit stress, maar het kan ook optreden wanneer je jezelf emotioneel of lichamelijk belast zonder de tijd om te herstellen. Zo zorgt onvoldoende slaap ervoor dat je ‘s ochtends de dag al start met je tank halfleeg. Dit maakt het moeilijker om om te gaan met de prikkels die op je af komen, want ook deze vragen veel energie. Zorg dus voor voldoende herstel!

SPORT

Sport heeft heel wat positieve effecten, toch is ook dit een stressprikkel. Je adrenalinepeil stijgt en geeft je een boost op het moment zelf. Ben je al vermoeid? Dan kan het een goed idee zijn om je training die dag wat rustiger aan te pakken. Je kan sporten dan gebruiken om je herstelvermogen te verbeteren.  

Hoe herken je deze factoren?

Het is volkomen normaal dat je je af en toe vermoeid voelt, het belangrijkste is om dan naar je lichaam te luisteren en jezelf tijd te geven om te herstellen. Zo zal je op de lange termijn je belastbaarheid en draagkracht vergroten. Ga je immers te lang door met het overschrijden van je grenzen kan dit lijden tot fysieke en/of mentale uitputting. 

Vergelijk het met je bankrekening. Na een dag geld uitgeven, is je saldo minder. Misschien ga je zelfs even in het roos. Je kan dan je spaarrekening aanspreken en weer redelijk hersteld aan de volgende dag beginnen. Maar bij abnormale uitgaven of vermoeidheid ga je te diep in je reserves en plunder je die spaarrekening. Het is dus van belang vermoeidheid op tijd de herkennen:

Fysiek:

 • Je hebt een vals fit gevoel: je start vol goede moed maar je bereikt snel je limiet. 
 • Je hebt last van krampen of onwillekeurige spiercontracties in oogleden of kuiten.
 • Je immuniteit is lager.

Voeding:

 • Je hebt sneller zin in snelle suikers door een verhoogde bloedsuikerspiegel.
 • je spijsvertering vertraagt.
 • je hebt meer nood aan cafeïne

Slaap:

 • Inslapen wordt moeilijk.
 • je hebt geen uitgerust gevoel en krijgt pas energie na 10u.

Mentaal:

 • Je hebt regelmatig last van stemmingswisselingen.
 • Je bent gevoeliger of overgevoelig voor prikkels.
 • Je toont weinig initiatief.
 • Taken uitvoeren duurt langer wegens een gebrek aan concentratie.

Wat doe je eraan? 

In eerste instantie gaat het om het bewust worden van jezelf en jouw staat van vermoeidheid. Indien je voelt dat je na een goede nachtrust goed recupereert, is je herstelvermogen en draagkracht in goede staat. Indien jij je herkent in bovenstaande kenmerken is het wel tijd voor actie.

Beweeg meer: te weinig beweging betekent achteruit gaan. Door het te weinig gebruiken van je hartspier verzwakt deze en gaat er minder bloed en zuurstof naar je organen. Gevolg hiervan is dat ook je herstelvermogen achteruit gaat. Beweging is dus essentieel. 

Sport minder: wanneer je bij abnormale vermoeidheid té intensief gaat sporten, pleeg je als het ware een aanslag op je lichaam. Door je lichaam nog meer stressprikkels te bezorgen, kan dit op lange termijn voor uitputting zorgen. Voor velen is een intensieve training na een stressvolle dag de manier om ‘het hoofd leeg te maken’, maar in feite vergroot je op die manier vermoeidheid.  

Train verstandig: Sporten kan je zien als een one shot waarbij het om korte termijn prikkels gaat. Trainen daarentegen gaat over een langdurig samenhangend proces volgens de wetten van de trainingsleer en inspanningsfysiologie. Een goed opgebouwde training laat toe dat je veilig en langdurig aan je conditie en kracht kan werken. Om verstandig te kunnen trainen is het niet zozeer je basisconditie die bepaalt waar je staat, maar eerder je vermoeidheid. Luister dus goed naar je lichaam! Lichamelijke vermoeidheid aanpakken kan door middel van een hersteltraining.  

Hoe een hersteltraining er best uitziet kan lichtjes variëren van persoon tot persoon en is afhankelijk van je sportverleden en staat van vermoeidheid. In het algemeen bedraagt een herstel training 15-30 minuten en train je aan een lagere hartslagzone: ongeveer 60% van jouw maximale hartslag. Om het met een voorbeeld te duiden zal iemand van 40 jaar een maximale hartslag hebben en 220-40 = 180 bpm en dus een hersteltraining doen aan ongeveer 108 bpm. Activiteiten als wandelen, fietsen en zwemmen zijn ideaal.  

Voor de go-getters en die-hards onder ons kan het lastig zijn om te temperen. Je hebt al snel het gevoel niet getraind te hebben. Maar weet dat je je lichaam meer tegemoet bent gekomen dan je zou doen bij een zware inspanning. Dat zal op termijn alleen maar vruchten afwerpen.  

Voel je na een stressvolle periode dat je lichaam signalen vertoont van vermoeidheid denk dan 2 x keer na voordat je 

 • Als een zot je stress probeer ‘eruit’ te sporten 
 • Of vermoeid voor de zetel kiest. 

In beide gevallen zal je het meeste voldoening halen uit een hersteltraining!