Heel wat kinderen en jongeren willen graag trainen op jonge leeftijd. Maar is dit wel verantwoord? En hoe zwaar mogen ze dan trainen? Verstoort krachttraining de groei van kinderen?

Fitness en zelfs krachttraining op zich zijn niet schadelijker voor spieren en gewrichten dan andere sporten. Een foute techniek daarentegen wel. Daarom is het belangrijk dat jongeren met krachttraining starten onder kwalitatieve begeleiding, rekening houdend met de ontwikkeling van kinderen.

Door onze multimedia gedomineerde samenleving zijn er vaardigheden, zoals lichaamsperceptie en motoriek, die we als kind onvoldoende ontwikkelen. Cijfers liegen niet. Wist je dat jongeren gemiddeld 7 uur per dag stil zitten? Slechts 7% van 10 – 17 jarigen beweegt voldoende volgens de Europese norm. Extra beweging voor kinderen en jongeren is dus een echte noodzaak!

Voordelen van functionele training en krachttraining op jonge leeftijd:

– Onder het motto jong geleerd, oud gedaan heeft sporten op jonge leeftijd echt voordelen. Het is belangrijk van jongs af aan een gezonde, evenwichtige levensstijl aan te nemen. Een levensstijl opbouwen en kunnen aanhouden is altijd makkelijker dan je levensstijl op latere leeftijd te moeten veranderen. Je hebt het vast ook al gehoord: ‘Ik ben van nature gewoon niet sportief.’

– Een sterker lichaam verlaagt de kans op blessures.

– Uithoudingsvermogen wordt getraind waardoor de fitheid van jongeren omhoog gaat. Een goede conditie komt je doorheen de dag meermaals van pas.

– Door op jonge leeftijd functioneel te trainen, dit wil zeggen met eigen lichaamsgewicht, ontwikkel je meer lichaamsbesef.

– Jongeren kunnen door fitness op een fun manier aan hun gezondheid en fysieke activiteit werken.

Ook bij Move To Happiness bieden we fitness voor tieners aan: Motorskills. Onder begeleiding van een gekwalificeerde coach gaan jongeren in hun leeftijdscategorie en in groep aan de slag met conditie- en krachttraining. Het gaat om verschillende activiteiten en gevarieerde oefeningen om de motorische vaardigheden en fysieke fitheid van de tieners te verbeteren. We stomen het lichaam op een leuke manier klaar voor de groei naar volwassenheid. Fun staat steeds voorop.

Wilt je kind sterker worden en dus beginnen trainen op jonge leeftijd? Heeft je kind last van overgewicht of een mindere conditie? Is je kind motorisch minder sterk? Of wil je het zelfvertrouwen een boost geven?