Gastblog van expert Ann De Bisschop: "Werk niet harder, maar slimmer"

Werk niet harder maar slimmer

Thuiswerken is here to stay. En voor veel medewerkers blijft het moeilijk om thuis dezelfde focus te behouden als op kantoor. Er is geen duidelijk onderscheid tussen de werkdag en privétijd, en we missen mogelijk structuur in ons leven.

We missen niet alleen structuur, we missen ook connectie. En toch kunnen we met een paar kleine aanpassingen in onze manier van werken én leven een groot verschil maken in hoe energiek we ons voelen. Ik zet er graag een paar op een rijtje.

1. Zorg voor focus

Het is niet evident om thuis te werken als ook je partner ook thuis werkt én de kids thuis zijn. Probeer daarom duidelijke afspraken te maken. Indien mogelijk kies je een werkplek waar je de deur achter jou kan sluiten en waar je ook een “signaal” kan hangen dat je “niet gestoord wil worden”. Zo vermijd je niet alleen dat je midden in een Zoom of Teams meeting in een vervelende situatie terecht komt, het zal je vooral veel innerlijke rust bezorgen dat je weet even ongestoord en in volle focus te kunnen verder werken. Werken aan de keukentafel is dus niet zo’n goed idee.

2. Gun jezelf een pauze

Het is wetenschappelijk bewezen dat ons brein zich slechts 58 minuten optimaal kan concentreren en dan nood heeft aan een korte pauze. Gun jouw brein dat en beschouw dit niet als een verlies aan tijd, maar eerder als een winst aan productiviteit nadien. Ga dus even een luchtje scheppen buiten, kom tot rust, stretch of beweeg wat en kom op adem vóór je aan een volgende meeting of opdracht begint. Laat tijdens je pauze je mobiele telefoon gewoon binnen om optimaal te ontspannen.

Om ervoor te zorgen dat je toch voldoende beweging hebt gehad op zo’n dag, kan je bijvoorbeeld met de fiets of te voet naar je werk gaan, je auto wat verder in de straat parkeren of de trap nemen in plaats van de lift. Maar ook tijdens je werkdag zijn er een aantal zaken die je kan doen om voldoende beweging te hebben. Combineer je koffiepauze met een kleine wandeling of doe één van onze beweegtussendoortjes. Op deze manier heb je ook op een enorm drukke en stresserende dag toch wel wat beweging gehad. 

3. Zit daar niet te zitten

We zitten veel te veel. En als we ons niet verplaatsen naar een andere collega of naar de koffiehoek op kantoor, doorbreken we het zitten veel te weinig. Sta minstens ieder uur recht zodat er weer bloed door je ledematen stroomt. Probeer minstens 1 keer in de voormiddag én 1 keer in de namiddag een kwartier rechtstaand te werken. Wat ook zeker helpt om het zitten te doorbreken is je telefoongesprekken als staand, of beter nog, al wandelend te doen.

4. Zorg voor elkaar

Informeer hoe het gaat met je collega’s. En stel dan niet de korte, gesloten vraag “Alles goed?” maar toon oprecht interesse en vraag “Hoe gaat het met je?”. Maak bewust tijd voor elkaar. Als je leidinggevende bent, start je de dag met een “check-in” en je meetings start je best door even een rondvraag te doen hoe het met iedereen gaat. Dit kan heel eenvoudig met het “verkeerslicht”, voelen we ons groen/oranje/rood vandaag? Wat je niet vraagt, kan je niet weten. En als je niet weet hoe het met je collega’s gaat, kan je ook niets ondernemen.

Wil jij graag verder aan de slag met focustips van Ann De Bisschop? Ontdek haar programma’s op het Move To Happiness-platform.