ESG-kansen voor HR: duurzaamheid en welzijn in de spotlight

Sinds begin 2024 zijn steeds meer bedrijven verplicht om te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu door de Corporate Sustainability Reporting Directive of kortweg CSRD. Die Europese richtlijn trad in 2023 voor het eerst in werking, en werd dit jaar verder uitgebreid. De CSRD vereist onder andere dat grote bedrijven rapporteren over CO2-uitstoot, sociaal kapitaal en de impact op biodiversiteit en mensenrechten in de keten.

Nu de CSRD steeds verder uitbreidt, is het belangrijk voor alle ondernemingen om hier ook vertrouwd mee te raken. Vooral voor HR-professionals biedt de CSRD-uitdagingen, maar ook nieuwe kansen. Meer budget zal worden vrijgemaakt voor soft HR-initiatieven. Maar hoe vertaal je de ESG-doelstellingen van de board naar concrete Sociale acties voor je medewerkers? Hoe evolueer je van buikgevoel naar data gedreven beslissingen? Move To Happiness helpt je mee op weg met de S-pijler.

De S-pijler: people sustainability

De S-pijler is wellicht de pijler waarop je als HR-afdeling de meeste invloed kan uitoefenen. Deze pijler omvat:

  • Workforce health, well-being and safety

  • Human capital development

  • Diversity & inclusion

  • Equal pay & opportunity

  • Employee engagement and retention

  • Talent attraction and training

  • Respect for privacy and data security

De verplichte rapportage geeft HR de kans om hier meer op in te zetten en meer budget los te krijgen voor de implementatie en relevante data captatie.

Plan van aanpak

Move To Happiness helpt organisaties om de Sociale pijler van ESG tot leven te brengen en de impact ervan te meten. Op ons centraal platform combineren we educatie (SDG-campagnes met video’s, vragenlijsten en PDF’s), communicatie en interactieve engagement tools. We doen dit reeds voor klanten zoals Accenture, Nippon Gases, VGD, AZ-Zeno en DEME Group.

Benieuwd hoe we dat concreet doen? Download dan hier onze whitepaper ‘Hoe geef je medewerkersengagement een boost’. Hierin delen we drie concrete campagnes.

Of onze aanpak werkt? Onze klanten zien een hogere participatiegraad, een grotere tevredenheid en een versterkt engagement bij hun medewerkers.

Picture 1-1

Meer betrokkenheid leidt tot meer data en stelt je in staat om de impact van je sociale acties en hun rendement beter te evalueren en te rapporteren. Op die manier kan je je initiatieven gericht bijsturen naar jullie noden, en zo van descriptieve data (wat is er gebeurd?) naar prescriptieve data evolueren (hoe kunnen we het doen gebeuren?).

Wil je meer weten over hoe Move To Happiness jou kan helpen om je medewerkers engagement te versterken? Boek hier een korte kennismakingcall in.

Borealis trekt voluit de kaart van People en Culture  

Van Human Resources naar People & Culture  Borealis is een van ‘s werelds toonaangevende...

Read More >

Hoe dienstenbedrijf Accenture zijn ESG-doelen haalt dankzij Move To Happiness

Accenture is een wereldwijd dienstenbedrijf dat oplossingen aanbiedt in strategie, advies,...

Read More >

Duidelijk sociaal beleid bij AZ Herentals dankzij Move To Happiness

Het AZ Herentals is een modern en dynamisch ziekenhuis en biedt professionele basiszorg aan de...

Read More >