De psychologie achter ESG-investeringen

Waarom steeds meer mensen kiezen voor duurzame beleggingen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is de laatste jaren een echte hype. Bedrijven begrijpen steeds beter dat hun onderneming niet langer alleen om geld, maar ook om mensen draait. Ook op de beurs is die shift al enkele jaren bezig. Steeds meer beleggers kijken verder dan enkel het financieel gewin van hun beleggingen. Daarvoor kijken ze specifiek naar ESG-beleggingen, waar er rekening gehouden wordt met de impact van investeringen op maatschappelijke en milieu-gerelateerde aspecten. 

Vandaag de dag zijn zowel consumenten als beleggers zich steeds meer bewust van de impact van hun keuzes, waardoor ESG steeds vaker aan belang wint. Voor beleggers komt het er op neer dat ze niet enkel financieel beter willen worden van hun investeringen. Ze willen ook een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Als je als bedrijf kan tonen dat je voldoet aan verschillende ESG-criteria, dan maakt dat je aantrekkelijker voor consumenten en investeerders.

ESG in het kort

Bij Environmental of het klimaat draait alles om de ecologische voetafdruk van je onderneming. Denk hierbij aan duurzame energie zoals zonnepanelen, investeringen als reactie op de klimaatverandering, waterbeheer of simpelweg het sorteren van je afval. Ondernemingen die proactief stappen zetten om hun ecologische impact te verminderen, scoren hier doorgaans hoog.

Bij de S in ESG draait alles rond de sociale pijler. Hoe ga je als bedrijf om met je stakeholders? Denk hierbij aan arbeidsomstandigheden, mensenrechten, relaties met gemeenschappen en productieverantwoordelijkheid. Een bedrijf dat zorg draagt voor zijn medewerkers en een positieve impact heeft op de gemeenschap waarin het actief is, kan hier goed scoren.

Bij Governance draait alles om de manier waarop je je bedrijf bestuurt. Hoe zit je bedrijfsstructuur in elkaar? Zijn er bonussen voor het hoger management? En wat zijn de rechten van aandeelhouders? Transparantie en eerlijkheid zijn hier de belangrijkste woorden.

Belang van ESG voor portefeuilles

“Enerzijds biedt ESG een betere kijk op hoe bedrijven functioneren”, legt Kenneth van Daele, CEO bij Move To Happiness uit. “Hun ESG-score benadrukt waar ze staan op vlak van milieu-impact, sociale verantwoordelijkheden en hoe hun bestuur werkt. Zaken die voor de jongere generatie steeds belangrijker zijn geworden, en nu ook hun ingang vinden op de beurs. Want ondernemingen met een hoge ESG-score worden geacht beter bestand te zijn tegen langetermijnrisico’s.”

Anderzijds leggen ESG-criteria ook kansen bloot. Bedrijven die inzetten op duurzaamheid of de S-pijler binnen ESG kunnen marktleiders worden. Zeker nu steeds meer consumenten en stakeholders hier waarde aan beginnen te hechten. Een derde niet onbelangrijk punt, is dat ESG ook sterk bijdraagt aan de diversificatie van portefeuilles. In de traditionele manier van beleggen wordt vooral de nadruk gelegd op financiële winst. Bij ESG-beleggingen zal men sneller beleggen in ondernemingen die duurzame praktijken hanteren, waardoor meer en andere markten op de radar komen. Op lange termijn kan dat leiden tot een meer stabiele beleggingservaring.

Niet alleen rozengeur en maneschijn

Ook de meeste grote investeringsbedrijven en banken hebben ondertussen duurzaamheid mee bovenaan hun lijst van prioriteiten staan. De verwachting is dat dit alleen nog maar zal toenemen. Wie vandaag met zijn onderneming dan ook investeert in ESG heeft een voorsprong op zijn concurrenten, en zal in de toekomst daar wellicht de vruchten van plukken.

Toch is er ook kritiek op pure ESG-investeringen. Denk maar aan de term greenwashing, waarbij bedrijven hun producten of diensten als milieuvriendelijk presenteren terwijl ze dat helemaal niet zijn. Anderzijds is er voorlopig ook een gebrek aan een gestandaardiseerde meting van ESG-ratings en -normen. Dit maakt het voor beleggers complex en niet altijd even makkelijk om de verschillende bedrijven en hun ESG-criteria met elkaar te vergelijken.  

ESG-beleggingen hebben kortom veel potentieel om positieve veranderingen waar te maken, maar beleggers zullen zich bewust moeten zijn van het grote geheel voor ze een beslissing kunnen nemen.

Ben je zelf ook op zoek naar meer informatie over hoe je ESG, en dan vooral de sociale pijler, in je bedrijf kan implementeren? Plan gerust een adviesgesprek in.

Hoe dienstenbedrijf Accenture zijn ESG-doelen haalt dankzij Move To Happiness

Accenture is een wereldwijd dienstenbedrijf dat oplossingen aanbiedt in strategie, advies,...

Read More >

Duidelijk sociaal beleid bij AZ Herentals dankzij Move To Happiness

Het AZ Herentals is een modern en dynamisch ziekenhuis en biedt professionele basiszorg aan de...

Read More >

Borealis: toonaangevende chemiespeler met oog voor ‘People en Culture’

Borealis is een wereldwijde toonaangevende speler in de chemiesector. Naast hun gewone...

Read More >