Gen Z aantrekken op de werkvloer? Inzetten op welzijn en duurzaamheid

Generatie Z, of kortweg Gen Z, is geboren tussen midden jaren '90 en begin 2000. Deze generatie heeft een unieke kijk op de arbeidsmarkt dankzij haar frisse perspectieven en prioriteiten die vooral welzijn hoog in het vaandel dragen. Voor bedrijven die deze jonge talenten willen aantrekken, is het dan ook essentieel om in te zetten op de ‘S’ pijler van ESG (Environmental, Social, Governance). Die S-pijler richt zich op sociale aspecten zoals workforce health, wellbeing, diversiteit en inclusie, medewerker engagement en retentie, talent attraction en opleiding, …

Generatie Z is opgegroeid in een tijdperk van technologische vooruitgang en sociale verandering. Ze zijn digitaal vaardig, waarderen authenticiteit en zijn zich zeer bewust van maatschappelijke kwesties. Dit maakt dat ze bedrijven zoeken die niet alleen financieel succesvol zijn, maar ook een positieve impact hebben op de samenleving en het welzijn van hun medewerkers.

Resultaten van de bevraging

Ormit Talent lanceerde in samenwerking met Ivox een bevraging bij 877 Belgische Gen Z’ers. We delen enkele interessante resultaten:

  • 34% vindt een goede werksfeer een prioriteit.
  • 28% kiest voor work-life balance.
  • 70% geeft aan het sustainability beleid belangrijk te vinden.
  • 32% vindt betere ontwikkelingsmogelijkheden doorslaggevend om van job te veranderen.
  • Jongeren verkiezen video voor persoonlijke ontwikkeling.

Deze bevindingen benadrukken de behoefte van Gen Z aan een werkomgeving die zowel welzijn als duurzaamheid vooropstelt.

Veiligheid, diversiteit en inclusie

Gen Z-medewerkers hechten veel waarde aan een veilige en gezonde werkomgeving. Ze verwachten dat bedrijven proactief maatregelen nemen om hun fysieke en mentale gezondheid te beschermen, vooral in het licht van recente wereldwijde gezondheidscrisissen.

Deze generatie is ook de meest diverse tot nu toe en verwacht dat deze diversiteit wordt weerspiegeld in hun werkomgeving. Ze zijn op zoek naar bedrijven die diversiteit en inclusie bevorderen en waar iedereen zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt.

 

Juiste balans

Persoonlijke en professionele ontwikkeling is cruciaal voor Gen Z. Ze zijn leergierig en zoeken naar bedrijven die investeren in training en ontwikkelingsprogramma’s die hen helpen groeien en vooruitgang boeken in hun carrière. Dit wordt bevestigd door het feit dat 32% van hen betere ontwikkelingsmogelijkheden cruciaal vindt bij het overwegen van een andere job.

Een goede balans tussen werk en privéleven is een topprioriteit voor Gen Z. Ze geven de voorkeur aan flexibele werktijden en de mogelijkheid om op afstand te werken, wat hen in staat stelt om hun werk en persoonlijke leven beter te beheren.

 

Leiders van morgen

Gen Z-werknemers willen zich betrokken voelen bij hun werk en bijdragen aan iets dat groter is dan zijzelf. Bedrijven die mogelijkheden bieden voor betrokkenheid en duidelijk communiceren over hoe het werk van de werknemers bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen, zullen deze jonge talenten aantrekken en behouden.

Door in te zetten op de ‘S’ pijler, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de verwachtingen van Gen Z, maar ook een positieve bedrijfscultuur creëren die alle medewerkers ten goede komt. Het is een investering in de toekomst van het bedrijf en in de talenten die het bedrijf ooit zullen leiden.

 

Move To Happiness kan bedrijven ondersteunen bij het implementeren van deze strategieën om een aantrekkelijke werkgever te worden voor de volgende generatie. Meer weten over hoe we dat doen? Download hier ons 5 stappenplan

 

https://movetohappiness.com/downloads/esg-playbook

Borealis trekt voluit de kaart van People en Culture  

Van Human Resources naar People & Culture  Borealis is een van ‘s werelds toonaangevende...

Read More >

Hoe dienstenbedrijf Accenture zijn ESG-doelen haalt dankzij Move To Happiness

Accenture is een wereldwijd dienstenbedrijf dat oplossingen aanbiedt in strategie, advies,...

Read More >

Duidelijk sociaal beleid bij AZ Herentals dankzij Move To Happiness

Het AZ Herentals is een modern en dynamisch ziekenhuis en biedt professionele basiszorg aan de...

Read More >