Duidelijk sociaal beleid bij AZ Herentals dankzij Move To Happiness

Het AZ Herentals is een modern en dynamisch ziekenhuis en biedt professionele basiszorg aan de inwoners van Herentals en omgeving. De 730 medewerkers (585 FTE’s en 130 dokters) staan dagelijks klaar voor hun patiënten. Daarbij proberen ze hun motto “Wij staan borg voor kwaliteit en zorg” elke dag waar te maken. Tijdens de covid-19 pandemie werd duidelijk dat de zorg die ze uitdragen voor hun patiënten, intern soms op de proef werd gesteld. Een survey onder de medewerkers maakte duidelijk waar het pijn deed. Er was nood aan een geïntegreerde welzijnsaanpak.

Van ad-hoc naar structurele oplossingen

Meer dan 500 medewerkers namen deel aan een bevraging over hun werktevredenheid voor en na Covid, hun welzijn op het werk, veerkracht, de ondersteuning door AZ Herentals, …

“De resultaten van onze bevraging maakten meteen duidelijk dat het 5 voor 12 was”, zegt Wim Gys, HR director bij AZ Herentals. Onze medewerkers hadden nood aan een geïntegreerde welzijnsaanpak. Om hen tegemoet te komen, lanceerden we “AZ Herentals geeft om jou”. Het initiatief werd met veel enthousiasme en warmte onthaald bij onze medewerkers. Maar als organisator bleven we zelf op onze honger zitten.”

Enter Move To Happines! Move To Happiness biedt een overkoepelende oplossing die focust op zowel emotioneel als lichamelijk welzijn. Daarnaast is er ruimte om de content die Move To Happiness aanlevert, te gebruiken op elk moment van de dag. Ideaal voor medewerkers die vaak in shiften werken zoals in een ziekenhuis vaak het geval is.

“Voor AZ Herentals zijn we opnieuw naar de tekentafel getrokken om vanaf 0 te starten”, zegt Kenneth Van Daele, Founder van Move To Happiness. “Belangrijk daarbij is dat we AZ Herentals nauw betrokken hebben bij dat proces. Co-creatie is heel belangrijk om een breed gedragen beleid te kunnen uitwerken. Samen kwamen we tot een win-winsituatie.

Tussen idee en uitwerking zat uiteindelijk zo’n 12 maanden. Want naast de overtuiging van de voordelen die Move To Happiness AZ Herentals kon bieden, waren er ook twijfels. Hoe gaan we deze investeringen dragen met slechts een beperkt budget? Wat zal het engagement zijn? En hoe gaan we iedereen betrekken in het nieuwe verhaal?

Communicatie op maat van medewerkers

Veel vragen aan het begin van de samenwerking dus. Maar die wist Move To Happiness snel te weerleggen. Door op verschillende vlakken in te zetten op interne communicatie, werd Move To Happiness snel een begrip binnen de organisatie. Nieuwsbrieven, intranet posts, interne schermen en actieve webinars werden ingezet. 

“Om ervoor te zorgen dat we iedereen zouden bereiken, hebben we onze communicatie op maat van de medewerkers geschreven”, geeft Kenneth Van Dale van Move To Happiness mee. “Dokters hebben nu eenmaal andere noden dan verpleegsters of iemand op de administratieve dienst. Ons welzijnsaanbod is breed zodat er voor ieder wat wils is. Van sportprogramma’s, tot programma’s over voeding, stress, slaapissues door shiftwerk, … . Ze zijn allemaal beschikbaar via een desktop en app.” 

Hoog engagement

Dankzij een live dashboard, is er ook voor de beslissingsnemers real-time een overzicht van de noden bij de medewerkers. Zo kunnen ze snel ingrijpen als dat nodig is. Na een jaar blijkt het succes van de samenwerking. Ruim een derde van de medewerkers (36.2%) is actief op het platform van Move To Happiness, en dat aantal stijgt nog steeds. 

Algemeen gebruik op het platform

Benieuwd naar het platform en de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Je kan gratis een vrijblijvend advies gesprek in plannen. We zoomen in op jullie uitdagingen en geven een kijkje achter de schermen van het Move To happiness-platform.

Hoe dienstenbedrijf Accenture zijn ESG-doelen haalt dankzij Move To Happiness

Accenture is een wereldwijd dienstenbedrijf dat oplossingen aanbiedt in strategie, advies,...

Read More >

Duidelijk sociaal beleid bij AZ Herentals dankzij Move To Happiness

Het AZ Herentals is een modern en dynamisch ziekenhuis en biedt professionele basiszorg aan de...

Read More >

Borealis: toonaangevende chemiespeler met oog voor ‘People en Culture’

Borealis is een wereldwijde toonaangevende speler in de chemiesector. Naast hun gewone...

Read More >