Boost medewerkers betrokkenheid: 4 bewezen tips en best practices

In een snelle werkwereld van thuis werk, meetinghoppen, …  is medewerkersbetrokkenheid belangrijker dan ooit. Meer engagement leidt tot betere productiviteit, minder verloop en een fijne werkcultuur. Maar hoe zorg je ervoor dat medewerkers écht betrokken zijn en blijven? 

We delen graag onze top 4 tips om engagement te boosten, aangevul met interessante voorbeelden.  

Een centraal platform 

Zorg ervoor dat de go-to voor medewerkers eenduidig en gebruiksvriendelijk is. Een gecentraliseerd platform fungeert als de ruggengraat van communicatie en biedt een centrale plek voor bedrijfsnieuws, educatieve content, challenges en inschrijvingen voor evenementen.  

Een gecentraliseerd platform vereenvoudigt ook het beheer en de analyse van betrokkenheidsinitiatieven. Stel je voor dat al je enquêtes, campagnes en content binnen één gebruiksvriendelijk systeem beschikbaar zijn. Deze aanpak bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat niemand belangrijke updates mist. 

Best practice: 

Het Move To Happiness platform is een perfect voorbeeld van zo’n alles-in-één-oplossing. Naast heel wat eiegn features integreert het ook naadloos met bestaande intranetten en tools, waardoor het eenvoudiger wordt om huidige workflows te handhaven en tegelijkertijd de betrokkenheid te vergroten. 

 

Scherm­afbeelding 2024-10-04 om 10.57.00

Teamuitdagingen: samenwerking en gezonde competitie bevorderen 

Teamuitdagingen zijn een krachtige manier om betrokkenheid te vergroten en samenwerking te bevorderen. Challenges stimuleren gezonde competitie en motiveren medewerkers om samen te werken aan gemeenschappelijke doelen. Of het nu gaat om een wandelchallenge of een duurzaamheidsinitiatief  

De sleutel tot succesvolle teamuitdagingen ligt in het ontwerp. Ze moeten inclusief, motiverend en relevant zijn voor de interesses van de medewerkers en de bedrijfscultuur.  

 Bij Move To Happiness bieden we flexibele templatecampagnes aan die as-is geïmplmenteerd kunnen worden of aangepast kunnen worden aan de specifieke behoeften van jouw organisatie. Deze flexibiliteit vermindert de tijd en moeite die nodig is om dergelijke initiatieven te plannen, bovendien ontvang je ook een kant-en-klaar communicatiepakket om de campagne intern kenbaar te maken. 

 Best practice: 
Een voorbeeld van een MTH-uitdaging is de "Walk to Mexico." We daagden medewerkers uit om samen met hun collega's 'virtueel' naar Mexico te stappen. Als ze samen het benodigde aantal kilometers aflegden, werden ze beloond met een Mexicaans aperitief. Medewerkers konden de voortgang in real-time volgen op het platform. 

 Scherm­afbeelding 2024-10-04 om 10.57.15

De impact van gamification op de motivatie van medewerkers 

Gamification is meer dan een buzzwoord; het is een bewezen strategie om (werk)activiteiten leuker en boeiender te maken. Denk aan elementen zoals punten, badges, real time evoluties en beloningen. Deze aanpak vergroot niet alleen de deelname, maar maakt leren en ontwikkelen ook leuker en interactiever. 

De kracht van gamification ligt in het aanspreken van intrinsieke motivatoren. Wanneer medewerkers hun voortgang zien en erkenning krijgen voor hun inspanningen, blijven ze langer betrokken en gemotiveerd.  

 Best practice: 
Op het Move To Happiness-platform krijgen medewerkers via een persoonlijk gezondheidsdashboard een blauwdruk van hun eigen gezondheid. Bedrijven ontvangen een bedrijfsdashboard met geaggregeerde data. 

Scherm­afbeelding 2024-10-04 om 10.57.26

Timing en personalisatie: inspelen op de unieke behoeften van medewerkers 

Het bieden van de juiste content op het juiste moment is cruciaal. Verschillende levensfasen en gebeurtenissen, zoals zwangerschapsverlof of belangrijke persoonlijke mijlpalen, vereisen andere ondersteuning en andere educatieve content. Door deze unieke behoeften te begrijpen en aan te pakken, kun je een inclusievere en ondersteunende werkomgeving creëren.  

Timing en personalisatie gaan hand in hand. Het draait om het aanbieden van een breed aanbod, zodat iedereen, op het juiste moment, zijn gading vindt.  

Best practice: 
Balans vinden tussen familie en werk kan een uitdaging zijn! Medewerkers die aangeven dat ze een kindje verwachten, krijgen een gepersonaliseerd mailtje met felicitaties en een link naar diverse familieprogramma's op het platform: praktische tools voor elke fase in het leven van hun kind, zodat ze de balans kunnen vinden waarnaar ze op zoek zijn. 

Scherm­afbeelding 2024-10-04 om 10.57.40

Zelf medewerkers betrokkenheid verhogen?

Download het Move To Happiness Engagement Playbook om zelf aan de slag te gaan. 

 

MTH ENGAGEMENT

 

Borealis trekt voluit de kaart van People en Culture  

Van Human Resources naar People & Culture  Borealis is een van ‘s werelds toonaangevende...

Read More >

Hoe dienstenbedrijf Accenture zijn ESG-doelen haalt dankzij Move To Happiness

Accenture is een wereldwijd dienstenbedrijf dat oplossingen aanbiedt in strategie, advies,...

Read More >

Duidelijk sociaal beleid bij AZ Herentals dankzij Move To Happiness

Het AZ Herentals is een modern en dynamisch ziekenhuis en biedt professionele basiszorg aan de...

Read More >